Hjärtstartare till Gumbalde GK

Nu finns två hjärtstartare i Stånga, 1 vid Malmahallens entré och 1 på golfklubben! Riktigt var på Golfklubben den kommer att sättas upp får jag återkomma med. 
 
En hjärtstartare används för att ge elchocker till hjärtat på en person som har drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Vid ett plötsligt hjärtstopp hamnar hjärtat i ett slags kaos. Hjärtat står och skakar och kan inte pumpa runt blodet i kroppen. Det kallas kammarflimmer eller ventrikelflimmer, det finns en aktivitet men hjärtat klarar inte att pumpa runt blodet i kroppen.
 
Med hjälp av HLR  (hjärt-lungräddning) hjälper man hjärtat att pumpa runt och syresätta blodet i kroppen manuellt. Tyvärr kan inte hjärtat starta med HLR utan för det behövs en elchock från en hjärtstartare/defibrillator.
Genom att ge hjärtat en elchock så hoppas man bryta kaoset i hjärtat och skaka om hjärtat så det hittar rätt takt igen. Hjärtstartaren känner av när den ska ge en strömstöt så det finns ingen risk att man ”råkar” ge en strömstöt när hjärtat inte behöver det.
 
Alla kan lära sig sköta en hjärtstartare! Vår instruktör skulle inom kort ut till flera dagis för att lära barnen hur man gör:)
 
HLR = 30 kompressioner/tryck - 2 inblåsningar.
Trycken är de viktigaste eftersom de även gör så att luft dras in i lungorna. Håll en takt av 100- 120 tryck/min och fortsätt tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.
 
I veckan utbildades första gäntet på Gumbalde GK. Fler kurser kommer att arrangeras framöver. 
 
foto: carin olofsson
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0Gå till
STÅNGAS HEMSIDA