14/10 Utflykt längs Stånga Ringväg

STF:s Gotlandskrets hade på söndagen utflykt till Stånga.
Det startade med samling vid kyrkan kl 11. Louise Berry som höll i utflykten berättade om det speciella området längs Ringvägen i Stånga och visade kartor från 1700-talet.
Med bil tog vi oss sedan i sakta mak runt Ringvägen förbi gårdarna Sutarve-Tjängvide-Stångkvie-Rangvalds-Botvalde-Liffride-Odvalls-Stallause-Frigsarve-Gumbalde, för att till sist samlas vid Stabbgard.
 
Innanför den oregelbundet ringformiga landsvägen med en väg tvärs igenom finns ett kulturhistoriskt intressant område med rötter i tillbaka till järnålder.
Undersökningar innanför ringvägen visar att det här finns flera övergivna gårdslägen från både äldre och yngre järnålder. De flesta av dessa är idag överplöjda i samband med att ängsmarken som tidigare dominerade odlades upp och förvandlades till åkermark på 1700-1800-talen. I marken märks dock mängder av fosfater som visar att människor bott och verkat här.
 
Under seklernas gång har bebyggelsen stegvis flyttat från den inre delen av området ut mot landsvägen som troligen är från medeltiden då kyrkan uppfördes.
Flera gårdar längs denna väg har nedervåning från 1700 talet och övervåning från 1800 talet. Stångaborna fortsatte alltså att bygga och bo längs den gamla medeltida vägen. Bebyggelsen längs denna ringväg har därför stora kulturhistoriska värden.
 
Så när vi kör bil, cyklar eller går, längs denna ringväg - då kan vi ju skicka en tanke till att människor färdats längs denna väg ända sedan medeltiden - och att i centrum av ringleden - där nu är åkrar, gammal järnvägsbank och golfbana, där bodde och verkade människor redan för 2000 år sedan... Visst är det lite häftigt?! Vi vet var vi har våra rötter!
  
 
Ulf Berg låste upp kyrkan så att deltagarna även kunde titta invändigt.
T ex på det nyputsade krucifixet.
 
Text och Foto: Carin Olofsson
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0Gå till
STÅNGAS HEMSIDA