20 oktober sockenröjdag

20 oktober höll Stånga Intresseförening, Stånga If och Hembygdsföreningen gemensam uteröjardag. Löv, ogräs, fönsterputsning... Ett glatt gäng fixade fint på sockenbornas gemensamma samlingsplatser:)
Stort tack säger vi som inte kunde vara med.
 
Bilder finns från insatsen på Malmgard.
 
 
foto: Lisbeth Spångberg-Widén
 

20 oktober Öppnade Fryshuset igen

Välkomna säger vi till Aira Lee och Killian Falk som den 20/10 invigningsöppnade sin nya ateljé i Fryshuset!
 
Framöver har de öppet för bokade besök. Kontaktuppgifter till Aira och Killian hittar ni på Fryshusets dörr eller på Stångas hemsida under länken till socknens företag. www.stanga.info
 
Några bilder från i lördags:)
 
 
 
 
foto: Lisbeth Spångberg-Widén
 
 

14/10 Utflykt längs Stånga Ringväg

STF:s Gotlandskrets hade på söndagen utflykt till Stånga.
Det startade med samling vid kyrkan kl 11. Louise Berry som höll i utflykten berättade om det speciella området längs Ringvägen i Stånga och visade kartor från 1700-talet.
Med bil tog vi oss sedan i sakta mak runt Ringvägen förbi gårdarna Sutarve-Tjängvide-Stångkvie-Rangvalds-Botvalde-Liffride-Odvalls-Stallause-Frigsarve-Gumbalde, för att till sist samlas vid Stabbgard.
 
Innanför den oregelbundet ringformiga landsvägen med en väg tvärs igenom finns ett kulturhistoriskt intressant område med rötter i tillbaka till järnålder.
Undersökningar innanför ringvägen visar att det här finns flera övergivna gårdslägen från både äldre och yngre järnålder. De flesta av dessa är idag överplöjda i samband med att ängsmarken som tidigare dominerade odlades upp och förvandlades till åkermark på 1700-1800-talen. I marken märks dock mängder av fosfater som visar att människor bott och verkat här.
 
Under seklernas gång har bebyggelsen stegvis flyttat från den inre delen av området ut mot landsvägen som troligen är från medeltiden då kyrkan uppfördes.
Flera gårdar längs denna väg har nedervåning från 1700 talet och övervåning från 1800 talet. Stångaborna fortsatte alltså att bygga och bo längs den gamla medeltida vägen. Bebyggelsen längs denna ringväg har därför stora kulturhistoriska värden.
 
Så när vi kör bil, cyklar eller går, längs denna ringväg - då kan vi ju skicka en tanke till att människor färdats längs denna väg ända sedan medeltiden - och att i centrum av ringleden - där nu är åkrar, gammal järnvägsbank och golfbana, där bodde och verkade människor redan för 2000 år sedan... Visst är det lite häftigt?! Vi vet var vi har våra rötter!
  
 
Ulf Berg låste upp kyrkan så att deltagarna även kunde titta invändigt.
T ex på det nyputsade krucifixet.
 
Text och Foto: Carin Olofsson
 
 
 
 
 
 

13/10 Kaffe och bulle på Malma

Lördagen den 13 oktober bjöd Malmahallen på fika och försäljning av Goda boken skedde med hjälp av Stånga Intresseförening.
Boken är full av förmånliga erbjudanden.
För varje såld bok går 70 kronor till Stånga IF. 
Boken finns fortfarande att köpa i kassan på Malmahallen!
 
 
Text och Foto: Lisbeth-Spångberg-Widén

13 Oktober Hembygdsfest 2012

 
Lördagen den 13 oktober var det dags för årets Hembygdsfest på Malmgard!
Över 100 personer festade på utsökt grillat lamm, massor av goda tillbehör och fantastisk tårta till kaffet.
Gamla och unga roade sig hela kvällen och särskilt uppskattat var en trollkarl som fångade allas uppmärksamhet! Hembygdsföreningens Festkommitté hade verkligen arrangerat en hellyckad kväll!
 
 
text och foto Lisbeth Spångberg-Widén